Go to Top

Gairebé fa un any! ara un article del seu autor.

Benvolgudes/ts amigues/cs del Centre d’Assessorament, gairebé fa un any, el desembre del 2012, us recomanàvem “En Max i la seva ombra” del José Luis Regojo i il·lustracions de Laura Borràs.

I d’aquest entranyable conte, per a totes les edats, dèiem: Inspira i mou a la reflexió humana a través dels diàlegs on, en paraules del seu autor, “els silencis son més importants que les paraules”. aquí teniu un breu vídeo.

Avui, iniciada la tardor, arribant les castanyes i també l’època de l’any en que en algunes cultures les persones, tot recordant els seus morts, pensen la mort i els seus significats, us volem oferir un nou article sobre “En Max i la seva ombra”:

“””Diàleg amb la mort el Dia de Tots els Sants

Pol Nox

Arriba l’1 de novembre, el Dia de Tots els Sants, el dia dels Morts, i moltes vegades els més petits ens fan preguntes a les quals no sabem donar resposta:

–Escolta, i després de la mort, què hi ha?

Preguntes que a vegades també ens fem nosaltres mateixos i sovint no sabem què contestar.

Aquest és un exemple de les preguntes que sorgeixen del diàleg entre els personatges del llibre En Max i la seva ombra escrit per José Luis Regojo i il.lustrat per Laura Borràs que ha publicat l’Editorial Proteus de Barcelona.

En Max i la seva ombra és una història entranyable entre un noi i la seva ombra, un diàleg on els silencis són més importants que les paraules. Un diàleg amb respostes senzilles a preguntes que ens hem fet des que el món és món i que només els més petits s’atreveixen a preguntar, amb una innocent cruesa.

–Però, no et fan pena els morts?

En Max i la seva ombra és, sobretot, una història que permet a l’adult reforçar l’equilibri emocional del nen a través del personatge principal, reflexionar sobre els factors de risc associats a la depressió en nens i adolescents i parlar de la pèrdua d’un ésser estimat, alhora que per a transmetre el plaer de la lectura.

En contra del que pugui semblar, En Max i la seva ombra no és un llibre trist, però optimista:

–Quants estels! -va pensar en Max– Sembla una festa!

L’escriptor mallorquí Gabriel Janer Manila estableix una distinció entre ‘obres d’iniciació’ i  ‘obres iniciàtiques’. Les obres d’iniciació descriuen les aventures d’un protagonista amb un objectiu determinat. El seu recorregut descobreix al personatge principal el sentit de la vida. Les obres iniciàtiques, són aquelles on el lector és qui s’inicia. Permeten al lector, jove o adult, reflexionar sobre algun tema central de la seva pròpia existència.

En Max i la seva ombra és ambdues: una història d’un nen que coneix la mort, dialoga amb ella i no li té por alhora que amb les seves reflexions, porta al lector cap a una iniciació reflexiva i intensa sobre la mort humana ja sigui per vellesa, malaltia, accident o suïcidi. En Max i la seva ombra no és exclusivament literatura infantil. S’adreça a lectors entre els 9 i 99 anys que volen tastar bona literatura.

Les paraules i silencis de José Luis Regojo, autor d’En Max i la seva ombra, beuen de dos clàssics de la literatura infantil: L’ànec i la mort de Wolf Erlbruch i El Petit Príncep d’Antoine de Saint-Exupéry. I les seves paraules no tindrien la força i delicadesa que transmeten al lector si no fossin acompanyades per les subtils il.lustracions de Laura Borràs: pinzellades que acaronen al lector amb suavitat, calidesa i dolçor. En el precís moment en què acabem la seva lectura ja el trobem a faltar.”””

Des del Centre d’Assessorament desitgem que hàgiu gaudit d’aquesta lectura i de tots els seus significats i possibilitats pedagògiques. Moltes gràcies José Luis Regojo i Pol Nox!!!


 

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *